I lager
Art
NORTENT.Mjodhall

Nortent

NORTENT Mjodhall 16 + Golv

29 995,00 kr

Levereras inklusive golv.

Ett basecamp med imponerande dimensioner och robust konstruktion, men ändå flexibelt och lätthantrat - här trivs 16 "vikingar" oavsett väder!

En "stuga" att ta med sig
Tältet mäter 7,0m x 4,32m med en höjd av 2.39m. Grundprincipen är ett större rum med kamin i mitten och ytterligare ett rum i varje ände (med möjlighet till innertält).

Totalt 4 st ingångar varav 2st stora på långsidorna samt 2st mindre på kortsidorna. De stora dörröppningarna går att använda som "tarp" i uppfällt läge. Designen ger god luftcirkulation. 6 ventilationsöppningar minskar kondens och säkerställer ett gott inomhusklimat. 

Tältet kan packas i moduler och fördelas på flera personer.

Året runt
8st tältstänger skapar ett robust "skelett" som bär upp tältet och alla utsatta ytor är Dyneema-förstärkta. Som alla Nortent har Mjodhall stormklaffar runt tältet för ökad stabilitet med snö, sand eller stenar över klaffarna.

Tältet är fristående och står stadigt i vinden, men vid behov finns totalt 18 st stormlinor. Den starka konstruktionen klarar hårt väder och tung snölast. Varma dagar kan ingångarna stå öppna med myggnät som skydd.

 

Dyneema

Dyneema är en typ av syntetisk fiber känd för sin extrema slitstarkhet och lätthet. Det är gjord av ultra-high molecular weight polyethylene (UHMWPE). Det används ofta i skottsäkra västar och annan skyddsutrustning tack vare sin förmåga att stoppa kulor och andra höghastighetsprojektiler.
Dyneema är också väldigt dyrt. Därför använder NORTENT det endast på de områdena av tältet som utsätts för mest slitage. På så vis blir deras tält ännu mer lämpade för användning i de svåraste miljöer.

Filer

Produktinformation

Bo och leva i Mjodhall 16

Ett basecamp med imponerande dimensioner och robust konstruktion, men ändå flexibelt och lätthanterat. Tältet kan packas i moduler och fördelas på flera personer.


Funktioner

Mjodhall 16 är utrustad med 6st ventilationsöppningar som alla går att anpassa efter behov.
8st aluminiumstänger håller uppe tältduken, och skapar ett robust "skelett" till tältet.
Tältet är självstagande, men du kan också ankra fast tältet rejält genom att sätta fast tältet i marken med tältpinnar runt hela kupolen. Vid behov finns även 18st stormlinor för att verkligen se till att tältet står kvar även i hårt väder.
Mjodhall 16 har fyra ingångar, två mindre på kortsidorna samt två större på långsidorna. Man vill dels säkerställa att du kan öppna åt alla håll för att få maximal ventilation i tältet, och flera utgångar är även viktigt ur säkerhetssynpunkt.


Material

Tältduken av silnylon använder sig av en ripstop nylon med silikon på båda sidorna av duken. Denna lättviktsduk klassas som en av dom starkaste lättviktstältdukar på marknaden och används av många andra tält-tillverkare som vill skapa ett hållbart och säkert tält. På de ställen där man har en hög belastning eller ett högt slitage har man förstärkt upp med dyneema, som räknas som ett av världens starkaste textilmaterial.
Tältstänger och -pinnar är gjorda av aluminium i alla NORTENTs tältmodeller. Aluminium är en lätt metall som när den blandas med magnesium, koppar och zink kan anpassas efter dina behov. Till tältpinnarna används en mycket hård legering och till tältstängerna en som är mycket flexibel och tålig.
NORTENTs smådelar som hakar, koppar och krokar etc. är alla gjorda av en något flexibel nylon, inte hårdplast. Nylon är känt för att vara ett mycket starkt material.
En trasig dragkedja kan förstöra hela tältet, därför använder NORTENT sig av YKK dragkedjor till alla sina produkter eftersom de är kända för sin hållbarhet.


Tillbehör

Modellerna går att använda med eller utan golv/innertält beroende på vad som passar just er situation. När du köper tält på Utomhusliv ingår alltid golv.
Golvet är designat med en kamin i åtanke. Golvet fästs enkelt med dedikerade spännen längs med tältets nedre del. Användning av en kamin har flera fördelar förutom att bara ge värme, ni kan även laga mat, torka kläder och det är ett effektivt sätt att minimera kondens på insidan av ytterduken.

Specifikationer

 • Kapacitet: 16 personer
 • Ytterduk: Ripstop Nylon 70D med silikonbeläggning på båda sidor. 3000mm vattenpelare
 • Tältpinnar: 38 st Y-formade Aluminium
 • Tältstänger: 8st: Aluminium 15.2 mm
 • Stormlinor: 18 st
 • Ingångar: 4st
 • Ventilation: 6st ventilationsöppningar
 • Vikt (exkl. golv) inklusive tältpinnar och stänger: 20 kg
 • Höjd: 239 cm
 • Bredd: 432 cm
 • Längd: 700 cm
 • Förberedd för att använda kamin

OBS: säljs utan innertält eller kamin

PC (Polycotton), Arctic eller Extreme?

Polycotton är en blandning mellan polyester och bomull som behåller de bästa egenskaperna från båda fibrerna. Det andas och släpper ut kondensation samtidigt som det isolerar och ger ett varmare inneklimat. Polyestern gör att tyget blir lättare och tunnare samtidigt som det behåller sin slitstarkhet. Detta tyg är dessutom till stor del vattentätt av sig själv.
Arctic-serien består av produkter som har väldigt bra hållbarhet, kvalitet och styrka. Men NORTENT hade möjligheten att göra tyget ännu starkare och tåligare – det är Extreme-serien. Det absolut tuffaste tyget vad gäller styrka, tålighet och hållbarhet. Men den uppgraderingen kostar, både för NORTENT som producent och för kunden. Det är därför du får ett val. Om du vill ha det absolut tuffaste NORTENT kan erbjuda är Extreme för dig. Men om du inte har det behovet kan den tåliga Arctic-serien vara det du vill ha.

Skötsel

När du använt tältet, städa ur det genom att ruska av det eller med en mjuk borste. Rengör golvet och yttertältet med milt rengöringsmedel och vatten. Använd ej kemikalier eller blekmedel som kan skada tyget och dragkedjorna. Se till att tältet är helt torrt innan det packas ihop. Förvara tältet på en sval, torr plats utan direkt solljus och ej direkt intill en värmekälla.
Alla våra tält är behandlade med UV-skydd, men det är ändå bäst att hålla det ifrån direkt solljus både när det är rest och när det förvaras.

Resning

När du reser tältet är det viktigt att sätta ihop tältstängerna ordentligt utan att de glappar eller att använda våld. Glapp gör tältet mindre stabilt samt ökar risken för att tältstången går sönder. Använder man för mycket våld kan man skada tältduken eller tältstången och riskerar att göra tältet oanvändbart.
Tummregel: använder du våld när du reser tältet så gör du något fel.
Tältet tål de allra flesta väderförhållanden. Men trots att det är designat för att motstå de hårdaste förhållandena, så är det inte oförstörbart. Silnylon är ett mycket slitstarkt och elastiskt material. Nackdelen med att det är så elastiskt är att det kan töjas ut i kallt väder. Därför är det viktigt att justera längden på tältlinorna vid väderomslag eller när temperaturen går upp och ner.
Lämna inte tältet obevakat under snöfall. Blöt och tung snö kan lägga tung belastning på tältduken. Under fel omständigheter kan både tältstänger och tältduk töjas ut eller till och med gå sönder.
Så borsta av snö från tältet med jämna mellanrum så är det ett pålitligt skydd även i snöoväder.

NORTENTS Historia

Grundaren Kjetil har en bakgrund både inom det militära och som mattelärare, och älskar att spendera fritiden i naturen. Under åren har han spenderat mycket tid och pengar på tält som han upplevt var av dålig kvalitet. Alltid var det något som var fel – de var för tunga, små, komplicerade att resa eller fula att se på.
Med detta i åtanke uppstod idén för NORTENT – tält som är rymliga, lätta, säkra, tåliga, enkla att resa och självklart bekväma. Pålitliga i alla väder, situationer och säsonger.
Vi tror att naturen är ditt hem, och våra tält din dörr till den.

NORTENTS Designtänk

NORTENTS tältduk är gjord av ripstop nylon belagd med silikon på båda sidorna. Detta kallas silnylon. Mycket vattentåligt, elastiskt och slitstarkt. Det förlorar mycket lite vattentäthet över tid och är betydligt starkare och lättare än de PU-belagda tyger som vanligen används för billiga tält.
Den dubbla silikonbeläggningen gör våra tältdukar lättare, starkare och tåligare än den vanligare silikon/PU kombinationen som används av många tillverkare. Silnylonen är något dyrare, men för den kvalitetshöjningen den bidrar med är det väl värt pengarna.

Tältet är sytt med platt fallsöm, en tekning som gör sömmen väldigt slittålig. Tråden som används expanderar när den kommer i kontakt med vatten, på så sätt blir sömmen tightare och hålen i sömmen mindre, och därmed sömmen mer vattentät. Dessutom förseglas sömmarna på silnylonen med en silikonmix för att de ska bli 100% vattentäta.

Tack vare detta är sömförsegling i de flesta fall onödigt på våra tält. Men för de som vill känna sig extra trygga kan sömförsegling ändå vara ett alternativ. Då är det viktigt att komma ihåg att vanlig sömförseglingstejp inte fäster på våra dukar, då endast silikon fäster på silikon. Och i de allra flesta fall så är våra sömmar vattentäta nog utan extra försegling.

Silnylontyget är helt vattentätt och kan motstå vattenpelare på 3000mm. Kondensation uppstår ändå, därför rekommenderas användning av ett innertält i blöta och kalla klimat. Men det bästa sättet att bli av med kondensation är ventilation och värme.

Nylontyg impregnerat med silikon är en flammsäker kombination eftersom silikon kräver relativt höga temperaturer för att fatta eld. Trots detta kan silnylon ta skada om en gnista landar på det eller om tältduken kommer i kontakt med kamin eller skorsten. Det fattar inte eld men kan smälta hål i tyget. Detta kan repareras med en seam sealer och en bit extra tältduk, eller bara en droppe silikon om hålet är tillräckligt litet.

För att minska brandrisken och risken för värmeskada på tältduken har vi minskat risken för kontakt mellan kaminen eller skorstenen och tältduken genom att placera öppningen för skorstenen så nära tältets mitt som möjligt. Detta är även den mest stabila delen av tältduken viket gör risken för att ett plötsligt vindryck ska destabilisera skorstenen eller kaminen nästan obefintlig. Placeringen gör också att värmen sprider sig på bästa sätt i tältet.

Våra tältstänger och -pinnar är gjorda av aluminium i alla våra tältmodeller. Aluminium är en lätt metall som reagerar med syre och bildar ett skyddande lager mot omgivningen, och när det blandas med magnesium, koppar och zink så kan dess egenskaper anpassas efter våra behov. Därför använder vi olika legeringar till olika delar. Till tältpinnarna används en mycket hård legering och till tältstängerna en som är mycket flexibel och tålig.

Våra smådelar som hakar och koppar och krokar etc. är alla gjorda av en något flexibel nylon, inte hårdplast. Nylon är känt för att vara ett mycket starkt material och är därför perfekt för oss.

En trasig dragkedja kan förstöra hela tältet, därför använder vi oss av YKK dragkedjor till alla våra produkter eftersom de är kända för sin hållbarhet. För att underhålla dragkedjan kan man gnugga in den med ljusvax med jämna mellanrum för att den ska glida mjukare. Använd inte olja et. Då den kan påverka tältduken.

Manual till NORTENT Mjodhall 16. Öppnas i ny flik.

Mer information
Märke Nortent
Modell Koie & Mjodhall
Serie Arctic
Storlek 16 personer
Vi hittade andra produkter du kanske gillar!