I lager
Art
00024 / 00010

Nortent

NORTENT Gamme 4 Arctic + Golv

15 295,00 kr

Dome för upp till 5 personer.

Anpassad för att användas året runt. Med tillhörande kamin som tillval stoppar inte vädret dig från att vara ute i naturen. Tältet är extremt stadigt och klarar tunga snölaster. Den självstagande konstruktionen gör det lätt att förflytta tältet efter resning om behov finns.

 

Dyneema

Dyneema är en typ av syntetisk fiber känd för sin extrema slitstarkhet och lätthet. Det är gjord av ultra-high molecular weight polyethylene (UHMWPE). Det används ofta i skottsäkra västar och annan skyddsutrustning tack vare sin förmåga att stoppa kulor och andra höghastighetsprojektiler.
Dyneema är också väldigt dyrt. Därför använder NORTENT det endast på de områdena av tältet som utsätts för mest slitage. På så vis blir deras tält ännu mer lämpade för användning i de svåraste miljöer.

Filer

Produktinformation

Bo och leva i Gamme 4 Arctic

Gammemodellerna är anpassande för att vara ett riktigt basecamp. Oavsett årstid kan du lita på att ett Gammetält håller er trygga.
Gamme 4, som är minsta modellen, är ändå ett väldigt rymligt tält. De generösa ytorna gör att organisering av packning blir enkel och underlättar när man ska bo och leva i tältet.

6st ventilationsöppningar håller inomhusklimatet på topp. Att ha flera ingångar ger maximal ventilation men också en ökad säkerhet.
Den självstagande konstruktionen gör det lätt att förflytta även efter resning.


Material

Tältduken av silnylon använder sig av en ripstop nylon med silikon på båda sidorna av duken. Denna lättviktsduk klassas som en av dom starkaste lättviktstältdukar på marknaden och används av många andra tält-tillverkare som vill skapa ett hållbart och säkert tält. På de ställen där man har en hög belastning eller ett högt slitage har man förstärkt upp med dyneema, som räknas som ett av världens starkaste textilmaterial.

Tältstänger och -pinnar är gjorda av aluminium (som blandats med magnesium, koppar och zink för bästa möjliga egenskaper och hållbarhet). Till tältpinnarna används en mycket hård legering och till tältstängerna en som är mycket flexibel och tålig.

NORTENTs smådelar som hakar, koppar och krokar etc. är alla gjorda av en något flexibel nylon (inte hårdplast). En trasig dragkedja kan förstöra hela tältet, därför använder NORTENT "YKK dragkedjor" som är kända för sin hållbarhet.


Tillbehör

Modellerna går att använda med eller utan golv/innertält beroende på vad som passar just er situation. När du köper tält på Utomhusliv ingår alltid golv.
Golvet är designat med en kamin i åtanke. Därför behöver du kunna rulla bort delar av golvet. Detta görs genom en dubbel dragkedja som går i en halvcirkel på den främre delen av golvet. Golvet fästs enkelt med dedikerade spännen längs med tältets nedre del. Användning av en kamin har flera fördelar förutom att bara ge värme, ni kan även laga mat, torka kläder och det är ett effektivt sätt att minimera kondens på insidan av ytterduken.


Specifikationer

 • Kapacitet: 4-5 personer eller 3-4 med innertält
 • Ytterduk: Ripstop Nylon 40D med silikonbeläggning på båda sidorna. 3000mm vattenpelare
 • Golv: 40D, 240T ripstop Nylon, PU5000MM
 • Tältpinnar: 24 st Y-formade Aluminium
 • Tältstänger: 5 st Aluminium
 • Stormlinor: 8 st
 • Ingångar: 2 st
 • Ventilation: 6 st ventilationsöppningar
 • Vikt inklusive tältpinnar och stänger: inklusive tältpinnar och stänger: 5,8 kg (6,35 kg inkl. golv)
 • Höjd: 160 cm
 • Diameter: 315 cm
 • Förberedd för att använda kamin

 

OBS: säljs utan innertält

PC (Polycotton) eller Arctic?

Polycotton är en blandning mellan polyester och bomull som behåller de bästa egenskaperna från båda fibrerna. Det andas och släpper ut kondensation samtidigt som det isolerar och ger ett varmare inneklimat. Polyestern gör att tyget blir lättare och tunnare samtidigt som det behåller sin slitstarkhet. Detta tyg är dessutom till stor del vattentätt av sig själv.
Arctic-serien består av produkter som har väldigt bra hållbarhet, kvalitet och styrka. Tältduken av silnylon består av en ripstop nylon med silikon på båda sidor. Denna lättviktsduk klassas som en av de starkaste på marknaden.

Resning

När du reser tältet är det viktigt att sätta ihop tältstängerna ordentligt utan att de glappar eller att använda våld. Glapp gör tältet mindre stabilt samt ökar risken för att tältstången går sönder. Hårda tag kan skada tältduken eller tältstången och man riskerar att göra tältet oanvändbart. Tummregel: använder du våld när du reser tältet så gör du något fel.


Skötsel

Att tänka på
Tältet tål de allra flesta väderförhållanden, men är trots det inte "oförstörbart". Silnylonen är mycket stark och elastisk men kan töjas ut i kallt väder. Därför är det viktigt att justera längden på tältlinorna vid väderomslag eller när temperaturen går upp och ner. Lämna inte tältet obevakat under snöfall. Mycket blöt och tung snö kan skada tältstänger och tältduk, så borsta av snö från tältet med jämna mellanrum.

Förvaring
När du har tältat färdigt, städa ur det genom att ruska av det eller borsta av det med en mjuk borste. Rengör golvet och yttertältet med milt rengöringsmedel och vatten. Använd ej kemikalier eller blekmedel som kan skada tyget och dragkedjorna. Se till att tältet är helt torrt innan det packas ihop. Förvara tältet på en sval, torr plats utan direkt solljus och ej direkt intill en värmekälla.

Alla NORTENTS tält är behandlade med UV-skydd, men det är ändå bäst att hålla det ifrån direkt solljus både när det är rest och när det förvaras.

NORTENTS Historia

Grundaren Kjetil har en bakgrund både inom det militära och som mattelärare, och älskar att spendera fritiden i naturen. Under åren har han spenderat mycket tid och pengar på tält som han upplevt var av dålig kvalitet. Alltid var det något som var fel – de var för tunga, små, komplicerade att resa eller fula att se på.
Med detta i åtanke uppstod idén för NORTENT – tält som är rymliga, lätta, säkra, tåliga, enkla att resa och självklart bekväma. Pålitliga i alla väder, situationer och säsonger.
NORTENT tror att naturen är ditt hem, och deras tält din dörr till den.


NORTENTS Designtänk

NORTENTS tältduk är gjord av ripstop nylon belagd med silikon på båda sidorna. Detta kallas silnylon. Mycket vattentåligt, elastiskt och slitstarkt. Det förlorar mycket lite vattentäthet över tid och är betydligt starkare och lättare än de PU-belagda tyger som vanligen används för billiga tält.
Den dubbla silikonbeläggningen gör deras tältdukar lättare, starkare och tåligare än den vanligare silikon/PU kombinationen som används av många tillverkare. Silnylonen är något dyrare, men för den kvalitetshöjningen den bidrar med är det väl värt pengarna.

Tältet är sytt med platt fallsöm, en tekning som gör sömmen väldigt slittålig. Tråden som används expanderar när den kommer i kontakt med vatten, på så sätt blir sömmen tightare och hålen i sömmen mindre, och därmed sömmen mer vattentät. Dessutom förseglas sömmarna på silnylonen med en silikonmix för att de ska bli 100% vattentäta.

Tack vare detta är sömförsegling i de flesta fall onödigt på Nortents tält. Men för de som vill känna sig extra trygga kan sömförsegling ändå vara ett alternativ. Då är det viktigt att komma ihåg att vanlig sömförseglingstejp inte fäster på deras dukar, då endast silikon fäster på silikon. Och i de allra flesta fall så är deras sömmar vattentäta nog utan extra försegling.

Silnylontyget är helt vattentätt och kan motstå vattenpelare på 3000mm. Kondensation uppstår ändå, därför rekommenderas användning av ett innertält i blöta och kalla klimat. Men det bästa sättet att bli av med kondensation är ventilation och värme.

Nylontyg impregnerat med silikon är en flammsäker kombination eftersom silikon kräver relativt höga temperaturer för att fatta eld. Trots detta kan silnylon ta skada om en gnista landar på det eller om tältduken kommer i kontakt med kamin eller skorsten. Det fattar inte eld men kan smälta hål i tyget. Detta kan repareras med en seam sealer och en bit extra tältduk, eller bara en droppe silikon om hålet är tillräckligt litet.

För att minska brandrisken och risken för värmeskada på tältduken har NORTENT minskat risken för kontakt mellan kaminen eller skorstenen och tältduken genom att placera öppningen för skorstenen så nära tältets mitt som möjligt. Detta är även den mest stabila delen av tältduken viket gör risken för att ett plötsligt vindryck ska destabilisera skorstenen eller kaminen nästan obefintlig. Placeringen gör också att värmen sprider sig på bästa sätt i tältet.

NORTENTS tältstänger och -pinnar är gjorda av aluminium i alla deras tältmodeller. Aluminium är en lätt metall som reagerar med syre och bildar ett skyddande lager mot omgivningen, och när det blandas med magnesium, koppar och zink så kan dess egenskaper anpassas efter deras behov. Därför använder de olika legeringar till olika delar. Till tältpinnarna används en mycket hård legering och till tältstängerna en som är mycket flexibel och tålig.

NORTENTS smådelar som hakar och koppar och krokar etc. är alla gjorda av en något flexibel nylon, inte hårdplast. Nylon är känt för att vara ett mycket starkt material och är därför perfekt för tält.

En trasig dragkedja kan förstöra hela tältet, därför använder NORTENT sig av YKK dragkedjor till alla sina produkter eftersom de är kända för sin hållbarhet. För att underhålla dragkedjan kan man gnugga in den med ljusvax med jämna mellanrum för att den ska glida mjukare. Använd inte olja et. då den kan påverka tältduken.

Manual till NORTENT Gamme 4. Öppnas i ny flik.

Mer information
Märke Nortent
Modell Gamme
Serie Arctic
Storlek 2-4 personer
Vi hittade andra produkter du kanske gillar!